Srdce máme jen jedno, není to jedno. O naše zdraví se musíme starat a jak vyživujeme naše srdce pomocí potravin, je naše zodpovědnost. Co tělu dáme, to nám dá také nazpět ve formě energie a nálady. Tělo, kterému nic nechybí, může skvěle fungovat a nedochází k návalům únavy.1 V sérii článků o stravě jsme si již řekli, že dodržování dietního režimu nemusí být omezením, ale naopak objevováním nového – to si můžete přečíst v článku Pochutnejte si i se srdečním selháním. Přehledová tabulkaPotraviny a výživa pro naše srdceshrnuje, které potraviny jsou vhodné pro naše srdce a článek Co bude na menu je srdeční záležitost nám ukazuje, co konkrétního si můžete uvařit v průběhu celého dne. Dnes si sestavíme celodenní jídelníček a podíváme se podrobně na to, jak všechny pokrmy z něj uvařit.
Ingredience pro 2 porce:
225 g sladkých brambor – batáty, oloupané a hrubě nastrouhané
2 lžičky olivového oleje
3 jarní cibulky, jemně nasekané
3 malá vejce
4 portobello žampiony, přibližně 115 g
2 velká rajčata, překrojená na polovinu
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu (můžete zkusit i pažitku, koriandr nebo bazalku)
Špetka mletého pepře a soli
Postup:
.
Ingredience pro 6 porcí:
2 lžičky rostlinného oleje
1 nadrobno nakrájená cibule
2 ks řapíkatého celeru, nadrobno nakrájené
2 mrkve, nahrubo nastrouhané
55 g červené čočky
1 lžičku mletého kmínu
1 lžičku mletého koriandru
850ml zeleninového vývaru
Špetka černého pepře
Postup:
Ingredience pro 2 porce:
2x115 g losový steak bez kůže
3 malé nové brambory
Malý kousek čerstvého zázvoru, oloupaný, jemně nastrouhaný
Jemně nastrouhaná kůra z ½ limety nebo citrónu, šťáva z ½ limety nebo citrónu
½ lžičky kurkumy
½ lžičky koření garam masala
1 stroužek česneku, rozdrcený
1 lžíce nasekané čerstvé máty nebo koriandru
4 lžíce řeckého jogurtu bez tuku
Postup:
Ingredience pro 2 porce:
2 celozrnné tortilly
4 lžíce nízkotučného měkkého sýra (5 % tuku)
1–2 lžíce nasekané pažitky nebo petrželky
2 velká vejce, uvařená
25 g rukoly
2 pokrájená rajčata
Pepř
Postup:
Ingredience pro 6 porcí:
225 g dlouhozrnné hnědé rýže
350 g pečených kuřecích prsou
½ okurky, přepůlený, nakrájený na plátky
1 svazek jarní cibulky
1 červená paprika, nakrájená
15 g cukrového hrášku
200 g kukuřice, opláchnout a usušit
8–10 lžic nízkotučného dresinku francouzského stylu
2 lžíce čerstvé posekané petržele a bazalky
Čerstvě mletý pepř
Bazalka nebo petrželka na ozdobu
Postup: